Ställ krav på arbetsgivarna
Din framtid 8 Apr 2022 kl: 11:27

Ställ krav på arbetsgivarna

Det finns många arbetsgivare som ger sina anställda en fantastisk arbetsmiljö, men också dem som sopar sina arbetstagares välmående under mattan. Som arbetstagare är det du som måste börja ställa krav.

– Ingen ska behöva gå till jobbet med ont i magen. En sund arbetsplats kräver engagemang från alla håll, säger Lotta Vikström, Grundare av Be Best Arbetsmiljö och Be Proud Rekrytering.

Ställ krav och ställ dem innan du signar ett nytt avtal. Det berättar Lotta Vikström för oss när vi sätter oss ner för att diskutera bra och dålig arbetsmiljö, hur arbetsgivare kan lura sina anställda och hur du som är ny i branschen undviker fällorna.

– Jag vet inte hur många vänner, fd kollegor, kandidater, chefer och medarbetare inom både den privata och offentliga sektorn som berättat om drömjobbet som inte alls blev som man hade tänkt sig. Verkligheten innanför väggarna visade sig vara något helt annat än vad som sades på intervjun. Någon hade mage att grundlura dem, berättar Lotta.

Du kanske alltid drömt om att jobba för det där varumärket du alltid sett upp till, eller hoppas kunna landa en högt betraktad tjänst du dagdrömt om sen barnsben. Drömmar ska vara något bra, men som Lotta berättar, så kan det där drömjobbet visa sig vara en mardröm. Självklart är inte alla arbetsgivare ute efter att lura dig, din arbetsmiljö kan vara helt fantastisk, men vänta inte på att den perfekta arbetsmiljön ska falla ner i ditt knä.

– Arbetsgivaren har stora förväntningar på dig i engagemang och leverans. Det skall du också ha på din arbetsgivare och speciellt när det kommer till arbetsmiljön.

Lotta menar att det är viktigt att ställa krav, och därtill se till att det som utlovats finns med i avtalet. Annars har du ju inte det på papper. Och dem här kraven ska du upplysa om tidigt, inte minst för att skapa en bra uppfattning om arbetsmiljön innan du är på plats.

– Ifrågasätt arbetsmiljön. Kan du få prata med en befintlig anställd eller på annan väg kontakta dem för att säkerställ att den information du fått stämmer överens med verkligheten?

Att ifrågasätta rutiner och processer för det systematiska arbetsmiljöarbetet kan kännas tufft som ny och ung i branschen, men därtill är det viktigt och komma ihåg att det är arbetstagarens marknad. Och om du inte ställer frågan, hur ska du då få dig en tydlig uppfattning om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på din potentiellt blivande arbetsplats?

– Ta en titt på Arbetsmiljöverkets diarium över anmälda arbetsgivare. Långt ifrån alla finns där, men värt att lägga några minuter på. Om din potentiella arbetsgivare finns anmäld inom ett område som berör dig, ifrågasätt. Alla kan göra misstag och i många fall är de åtgärdade. Om inte, fundera om du verkligen skall signa ett nytt avtal.

Genom att ställa krav visar du att du är seriös. Visst kan det kännas läskigt, men om det nu är så att arbetsgivaren inte gärna svarar på dessa frågor, är det väl att betrakta som en röd flagga?

– Ingen skall behöva gå till jobbet med ont i magen. Men som arbetstagare måste du också börja ställa krav. En sund arbetsmiljö kräver engagemang från alla håll.

Text: Yasser Radhi